Kirjoittaja
Marko Kujala
Kategoria
Blogi
Julkaistu
18.12.2024

Sovelluskehitysprojektin siirto toiselle toimittajalle: näin onnistut 

Sovelluskehitysprojektin siirtäminen toiselle toimittajalle ei ole harvinaista, mutta se voi tuntua isolta haasteelta. Usein syyt vaihtoon liittyvät nykyisen toimittajan aikatauluongelmiin, laatuun tai osaamisen puutteeseen. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi sovelluskehitysprojekteja siirretään, miten siirto käytännössä toteutetaan ja mitä asiakkaan kannattaa ottaa huomioon, kun etsitään uutta toimittajaa. 

Miksi sovelluskehitysprojekti siirretään? 

On useita syitä, miksi yritys päätyy vaihtamaan sovelluskehitysprojektin toimittajaa. Tyypillisiä syitä ovat: 

  1. Aikataulu ja laatu: Nykyinen toimittaja ei pysty toimittamaan sovittuja ominaisuuksia ajallaan tai sovitulla laadulla. Projekti on jatkuvasti myöhässä, sovellus ei toimi määritellyllä tavalla ja virheiden korjaaminen kestää kohtuuttoman kauan. 
  1. Bugit ja tekniset ongelmat: Uusien ominaisuuksien käyttöönotto kehitysprojektissa aiheuttaa toistuvasti sovellukseen bugeja, suorituskykyongelmia tai vanhat jo aiemmin korjatut bugit ilmestyvät harmillisesti uudelleen. 
  1. Osaamisen puute: Toimittajalla ei ole riittävää osaamista tarvittavista teknologioista tai resursseja projektin läpiviemiseen. Toisinaan avainhenkilön irtisanoutuminen toimittajan palveluksesta voi myös johtaa tilanteeseen, jossa projekti ei enää etene toivotulla tavalla. 

Miten Mediasignal toteuttaa sovelluskehitysprojektin haltuunoton? 

Meillä Mediasignalilla on onnistuneita kokemuksia sovelluskehitysprojektien haltuunotoista. Olemme toimineet yli 25 vuotta yritysten digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen kumppanina ja asiantunteva prosessimme noudattaa selkeää sekä vaiheistettua suunnitelmaa:

  1. Koodikatselmointi ja nykytilanteen kartoitus

    – Ensimmäinen vaihe on asiakkaan sovelluksen koodikatselmointi. Tässä arvioimme nykyisen lähdekoodin laadun ja sen mahdolliset riskit.
    – Asiakas kuvaa ongelmat nykyisen toimittajan kanssa sekä sovelluksen tekniset haasteet.
    – Tavoitteet asetetaan: mitä haetaan toimittajan vaihdoksella, millainen on sovelluksen kehityslista ja mikä on aikataulutavoite.

  2. Alustava projektisuunnitelma ja kustannusarvio 

    – Kun nykytilanne on selvillä, laaditaan alustava projektisuunnitelma.
    – Asiakkaalle annetaan kustannusarvio määritellylle kokonaisuudelle.
    – Sovitaan myös jatkokehityksen hinnoittelumallista.

  3. Lähdekoodin tarkistus ja modernisointi (sekä tarvittaessa sovelluksen siirto uuteen ajoympäristöön)

    – Haltuunottovaiheessa käydään läpi koko sovelluksen lähdekoodi.
    – Tunnistamme mahdolliset ongelmat, kuten vanhentuneet moduulit tai vanhentuneen ohjelmointikielen version, ja ehdotamme tarvittavia päivityksiä.
    – Lähdekoodin tietoturvallisuus tarkistetaan huolellisesti.
    – Sovellus on myös mahdollista siirtää Mediasignalin hallinnoimaan ajoympäristöön, mikäli vanha ajoympäristö halutaan uudistaa.

  4. Kehitystyön jatkaminen 
    – Kun tekniset haasteet on ratkaistu ja koodi on modernisoitu, voidaan jatkaa kehitystyötä sovittujen tavoitteiden mukaisesti. 

Mitä kannattaa ottaa huomioon uutta toimittajaa valitessa? 

Kun suunnittelet sovelluskehitysprojektin siirtoa toiselle toimittajalle, seuraavat asiat kannattaa selvittää: 

  1. Toimittajan kokemus: Onko toimittajalla kokemusta sovelluskehitysprojekteista samalla teknologialla? Projekti ei välttämättä tarvitse olla samanlainen toimialaltaan tai toiminnallisuudeltaan, kunhan teknologiaosaaminen on riittävä. 
  1. Kokemus projektien haltuunotosta: Onko toimittaja toteuttanut aiemmin vastaavanlaisia haltuunottoja? Kannattaakin kysyä, voiko toimittaja antaa referenssejä tai kokemuksia muilta asiakkailta, joille on tehty onnistunut siirto.
  1. Selkeä kommunikointi ja prosessi: Toimittajan tulee pystyä esittämään selkeä haltuunottoprosessi ja tarjoamaan realistinen aikataulu ja kustannusarvio. 

Yhteenveto 

Sovelluskehitysprojektin siirtäminen toiselle toimittajalle voi tuoda merkittävää lisäarvoa, jos nykyinen toimittaja ei pysty vastaamaan odotuksiin. Mediasignal toteuttaa haltuunotot huolellisesti, aloittaen koodikatselmoinnista ja nykytilanteen kartoituksesta. Tämän jälkeen laaditaan selkeä suunnitelma, jonka pohjalta kehitystyötä jatketaan. 

    Ota yhteyttä meihin varaamalla lyhyt Teams-tapaaminen

    Sinua voisi myös kiinnostaa lukea:

    Blogi: Tavoitteena kestävä, räätälöitävä ja kustannustehokas verkkopalvelu

    Asiakastarina: Oras – Verkkopalvelu-uudistuksella tuotetiedon julkaisu saumattomaksi

    Blogi: Tuotelehtien automaattinen generointi



    Mediasignal on ohjelmistokehitysyritys, jolla on yli 25 vuoden kokemus digitaalisen liiketoiminnan kumppanina. Mediasignalilla on laaja valikoima digitaalisen liiketoiminnan palveluja, jotka vastaavat asiakkaiden liiketoimintalähtöisiin tarpeisiin.

    Mediasignal on ohjelmistokehitysyritys, jolla on yli 25 vuoden kokemus digitaalisen liiketoiminnan kumppanina. Mediasignalilla on laaja valikoima digitaalisen liiketoiminnan palveluja, jotka vastaavat asiakkaiden liiketoimintalähtöisiin tarpeisiin.