Kirjoittaja
Kategoria
Blogi
Julkaistu
15.05.2025

Miten AI-agentti tehostaa tuotetiedonhallintaa?

Tekoälyratkaisut ja AI-agentit ovat ajankohtaisia aiheita, joita hyödynnetään räjähtävissä määrin liiketoiminnan kehityksessä. Mutta mitä AI-agentti todella tarkoittaa ja miten se liittyy tuotetiedonhallintaan? Aihe on erityisen ajankohtainen etenkin organisaatioille, joilla on laaja tuotevalikoima, useita kieliversioita, monia jakelukanavia sekä tarve dynaamiseen tiedonhallintaan, jossa esimerkiksi hinnanmuutokset tai tuotekuvaukset päivittyvät nopeasti.

Tekoäly ei ole enää tulevaisuuden mahdollisuus, vaan se on jo nyt olennainen osa yritysten infrastruktuuria, jatkuvaa oppimista sekä työntekoa. Ne yritykset, jotka ottavat tekoälyn mahdollisuudet käyttöön ajoissa, rakentavat vahvan kilpailuedun myös tuleville vuosille.

Mikä AI-agentti on ja mitä eroa sillä on tekoälyn kanssa?

Tekoäly (AI) tarkoittaa yleisesti teknologioita, jotka kykenevät oppimaan, ymmärtämään, tuottamaan sisältöä ja tekemään päätöksiä. Esimerkiksi Open AI ChatGPT on tekoälymalli, joka vastaa kysymyksiin ja keskustelee ihmisen kanssa luonnollisesti. Se toimii kuitenkin reaktiivisesti: kun kysyt, se vastaa. Lisäksi se on luonteeltaan laajan tietopohjan malli eli sitä ei ole varsinaisesti opetettu mihinkään tiettyyn spesifiin kontekstiin tai työtehtävään.

Älykkäät AI-agentit ovat vieneet tekoälymallien ajatusta paljon pidemmälle. AI-agentti on ohjelmallinen apuri, ohjelmisto tai järjestelmä, joka käyttää tekoälyä sekä koneoppimista ja toimii itsenäisesti. Se seuraa valmiiksi määriteltyä kaavaa, ymmärtää kontekstia, oppii datan avulla ja mukautuu aina vallitsevan tilanteen mukaan. Tämä erottaa AI-agentin ChatGPT:n tapaisista yleisistä malleista ja toisaalta myös perinteisestä ”tekoälyttömästä” automaatiosta. Älykäs agentti voi analysoida tietoa, ehdottaa toimenpiteitä, tuottaa sisältöä ja suorittaa tehtäviä ilman jatkuvaa ihmisen ohjausta. Tekoälyavustaja tukee sujuvasti päätöksentekoa, ongelmanratkaisua ja tiedon analysointia.

Miten AI-agentti tukee tuotetiedon hallinnan prosesseja?

Tuotetiedonhallintaratkaisu eli PIM-järjestelmä (Product Information Management) on monelle yritykselle keskeinen ja jokapäiväinen työkalu. Sen avulla hallitaan ja rikastetaan tuotetietoa, joka näkyy sekä yritykselle itselleen että asiakkaille ja sidosryhmille monilla eri tavoilla ja eri kanavissa. Kun tuotetieto on kunnossa, se tukee prosesseja ja myyntiä, vahvistaa asiakaskokemusta ja auttaa toimimaan tehokkaasti markkinoilla.

PIM-ympäristössä hallitaan usein isojakin tuotemääriä, useilla kieliversioilla ja eri markkinoihin sovitettuna.
AI-agentti helpottaa ja nopeuttaa tätä työtä monin tavoin: Esimerkiksi tuotekuvausten generointi hoituu automaattisesti, kun tekoäly hyödyntää teknisiä tuotetietoja ja luo niistä houkuttelevan, luonnollisesti kirjoitetun kuvauksen, joka vastaa myös brändin tyyliä. Kun kieliversioita on useita, tekoälyavustaja pystyy kääntämään ja lokalisoimaan sisällöt nopeasti ja säilyttämään samalla merkityksen ja sävyn. AI-agentti onkin erinomainen työkalu kansainväliseen sisällöntuotantoon.

Toinen keskeinen hyöty liittyy datan laatuun. AI-agentti voi tunnistaa vanhentuneita tai virheellisiä tietoja, kuten esimerkiksi puuttuvia kuvia, väärin käytettyjä yksiköitä tai ristiriitaisuuksia attribuuteissa. Se voi ilmoittaa niistä tai jopa korjata ne automaattisesti asetettujen sääntöjen pohjalta. Tämä tuo luotettavuutta ja säästää aikaa tarkistustyössä. Tekoäly pystyy myös päättelemään, mihin kategoriaan uusi tuote kuuluu, ja ehdottamaan muutoksia, jotka parantavat tuotteiden löydettävyyttä esimerkiksi verkkokaupassa tai sisäisessä haussa.

Lisäksi AI-agentti voi muuttaa tavan, jolla PIM-järjestelmää käytetään. Sen sijaan, että käyttäjä klikkailee monimutkaisia suodattimia ja hakuehtoja, järjestelmältä voidaan yksinkertaisesti kysyä:
”Mitkä tuotteet puuttuvat tuotekuvastosta tai hinnastosta ja maksavat yli 100 euroa?”
Tekoäly ymmärtää kysymyksen, ehdottaa vaihtoehtoja ja hakee vastauksen – aivan kuten keskustelisit asiantuntijan kanssa.

Tehokkuutta, parempaa päätöksentekoa ja nopeutta innovaatioihin

AI-agenttien suurin etu on se, että ne vapauttavat henkilöstön ja asiantuntijoiden aikaa rutiineista. Kun tekoälyavustaja huolehtii toistuvista tehtävistä, niin sisällöntuottajat, tuotepäälliköt sekä myynti- ja markkinointitiimit voivat keskittyä arvoa tuottavaan operatiiviseen työhön, suunnitteluun ja vaikkapa toiminnan strategiseen kehittämiseen. Lisäksi AI-agentit voivat parantaa päätöksentekoa tarjoamalla dataan perustuvia ennusteita ja näkemyksiä, tehostaa asiakaskokemusta personoinnin ja kohdennetun sisällön avulla sekä nopeuttaa uusien ideoiden ja tuotteiden markkinoille tuomista.

AI-agentti tunnetuissa PIM-järjestelmissä

Monet tämän päivän tunnetut PIM-järjestelmät tukevat AI-agenttien hyödyntämistä, sillä niiden API-pohjainen arkkitehtuuri mahdollistaa tekoälypalvelujen liittämisen osaksi tuotetiedon hallinnan työnkulkuja. Vaikka kaikissa järjestelmissä ei vielä ole valmiita AI-agentteja, avoin ja skaalautuva rakenne mahdollistaa räätälöityjen tekoälyratkaisujen toteuttamisen. Tällöin agentti saadaan toimimaan juuri yrityksen tarpeiden mukaisesti.

Mediasignalin asiantuntijat auttavat rakentamaan tällaisen agentin – suunnittelemalla, integroimalla ja kouluttamalla se osaksi yrityksen PIM-ympäristöä. Näin yritys voi ottaa käyttöönsä kehittyneen tekoälyn edut hallitusti ja konkreettista hyötyä tuottaen.

Miten tämä on teillä järjestetty?

Herättikö aihe ajatuksia? Onko PIM tai kehittyneempi tekoäly jo osa teidän tuotetietonne ja prosessienne hallintaa – tai voisiko olla? Me kerromme teille aiheesta ja ratkaisumalleista lisää ja autamme yritystänne löytämään parhaat käytännöt tuotetiedon hallintaan, optimoimaan prosesseja sekä hyödyntämään joko nykyisen tai uuden PIM-järjestelmän täyden potentiaalin. Tarjoamme siirtymäprosessiin räätälöityjä ratkaisuja, jotta yrityksenne voisi hyödyntää tehokkaasti ajantasaisia ja tarkkoja tuotetietoja kaikissa liiketoimintakanavissa.

 Varaa ilmainen Teams-tapaaminen asiantuntijamme kanssa ja luodaan teille oikeanlainen liiketoimintatavoitteita tukeva ratkaisu.

Sinua voisi myös kiinnostaa lukea:

Blogi: Miten tekoälyratkaisut tukevat liiketoimintaa nyt ja tulevaisuudessa?

Blogi: Miten luoda asiakkaille yhtenäinen tuotekokemus?

Blogi: Mitä räätälöity sovelluskehittäminen on?



Mediasignal on ohjelmistokehitysyritys, jolla on yli 25 vuoden kokemus digitaalisen liiketoiminnan kumppanina. Mediasignalilla on laaja valikoima digitaalisen liiketoiminnan palveluja, jotka vastaavat asiakkaiden liiketoimintalähtöisiin tarpeisiin.

Mediasignal on ohjelmistokehitysyritys, jolla on yli 25 vuoden kokemus digitaalisen liiketoiminnan kumppanina. Mediasignalilla on laaja valikoima digitaalisen liiketoiminnan palveluja, jotka vastaavat asiakkaiden liiketoimintalähtöisiin tarpeisiin.